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2025 BC Women’s/ BC Men’s  

Championship - Open Qualifier 
 

December 13-15, 2024 
 

Abbotsford Curling Club 
 
 

Prepared by Chief Umpire:  Patti Caldwell 

The Chief Umpire will oversee all field of play action and assist competitors in the 
competition. 
 
Good Luck to all the competing athletes.  This event is being hosted by the Abbotsford Curling 
Club. 
 
Teams competing in BC Women’s Scotties / BC Men’s Open Qualifier  
If you have any questions after reading this information, please call, text or email                                        
Patti Caldwell, pcaldwell@shaw.ca , cell # (604) 328-9066 
 
PLAYDOWN FORMAT:  The draw will be emailed to the team contact from Curl BC and is subject 
to change.  Games are Ten (10) ends (Thinking time – 38 minutes). Although time clocks are not 
being used, pace yourselves accordingly.   
  
There will be full ice maintenance before each draw.  The ice will be mopped, and the hack area 
pebbled at the mandatory 5th end break.  
 
OFFICIATING:  There is a Chief Umpire only.  Curlers will do their own measurements and are 
asked to mark the scoreboard promptly at the conclusion of each end so that online scoring can 
be updated in a timely manner. Between end breaks will be Turn and Go (30 second window). 
Teams are expected to be in position ready to deliver their first stone at the end of the 30 
seconds 
 
Rule enforcement and unresolvable on-ice situations are to be directed to the Chief Umpire whose 
decision is final.  Curlers are reminded of the Curlers’ Code of Ethics in the Curl BC Yearbook.  
Unsportsmanlike behavior will not be tolerated.   
 
Please refer to: www.curlbc.ca/player-fines-for-violations 
 
There will be no time clocks.  As per (Rules of Curling for Officiated Play) Rule 17 (7) “If an Umpire 
determines that a team is unnecessarily delaying a game, the umpire notifies the skip of the 
offending team and, after the notification, if the next stone to be delivered has not reached the 
tee-line at the delivering end within forty-five (45) seconds; the stone is removed from play 
immediately”.  
 
Conceding a game: Teams may concede at any time. 
 
 
 
 
 
 

mailto:pcaldwell@shaw.ca
http://www.curlbc.ca/player-fines-for-violations
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Clarification of the score with a concession of the game: 
 

1. When both teams still have stones to be delivered (at least 1 each) and there is a 
concession, no points are given and X’s are placed on the scoreboard (if a team is 
mathematically eliminated - the game is over).   

2. When one team has delivered all their stones and the other team has 1 stone remaining 
and there is a concession: 

a. If the team that delivered all their stones has stones counting and the game is 
conceded, X's are placed on the scoreboard. 

b. If the team that did not deliver all their stones has stones counting and the game 
is conceded, the points in the house are placed on the scoreboard. 

c. If after 15 stones are delivered and no stones are counting and the game is 
conceded, X's are placed on the scoreboard. 

d. If a game is conceded with more than 2 ends remaining, the first non-scored end 
will be marked with X’s. 

 
NO TICK SHOT RULE: If prior to the delivery of the sixth stone of an end, a delivered stone 
causes, either directly or indirectly, an opposition stone in the Free Guard Zone (FGZ) which is 
touching the centre line to be moved to an off-centre position or to a position outside the FGZ, the 
non-offending team had the option to: 

1) Remove the delivered stone from play, and replace all stones that were displaced to their 
positions prior to the violation taking place; or 

2) Leave all stones where they come to rest. 
 
If the stone is touching at least part of the centre line marking, it is considered on the 
centre line 
 
TIME-OUTS:  Time-outs are to be signaled with the traditional "T" sign. Each team may request 
one time-out per game and one time-out during any extra end. The time-out will be a maximum 
of sixty seconds in length plus any designated travel time for the coach (or alternate) to access 
the field of play. The Chief Umpire will monitor the time out. If the play is at the away end the 
team that did not call the time-out will not meet with their coach until the coach of the team that 
called the time out reaches the backboard at the away end. The coach of the team that did not 
call the time-out will have access to their team at the home end backboards only and must give 
priority to the team calling the time-out.  At the conclusion of the time-out (expiration of time) or 
when the team that calls the time-out resumes the game, the time-out is over for both teams.  
Coaches that call the time-out can access their teams on the backboards of the playing end 
only, there is no use of empty sheets or walkways unless all sheets have walkway access.  Only 
the designated coach or 5th player (not both) can meet with their team during the time out.  If 
there is no coach, the time-out will begin automatically 
 
PRE-COMPETITION PRACTICE:  There is no scheduled pre-competition practice.  If you wish 
to arrange practice ice, please contact the curling club hosting the event. 

PRE-GAME PRACTICE AND CHOICE OF STONE COLOR: Teams will toss a coin a minimum 
of 45 minutes prior to the game start time; the winner will have the choice of practice order OR 
rock colour in the preliminary round. Each team will be allowed a 9 minute warm-up before each 
game on the sheet of ice on which they are about to play. There is a limit of 16 stones that can 
be delivered during pre-game practice. Teams will practice using only their stones for that game 
and may not handle or otherwise disturb their opponent’s stones. At least 45 minutes prior to 
game start time, the last stone draw sheet needs to be completed by both teams and given to 
the Chief Umpire indicating the two players who will be delivering the last stone draw. All 
players will throw an equal number of last stone draws during the event (depending on the 
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number of games).  Teams are asked not to access the field of play until the ice technicians 
have completed their ice maintenance. Opposing teams must remain in the viewing area behind 
the glass during their opponent's pre-game practice.  

 
LAST STONE ADVANTAGE IN THE FIRST END (HAMMER) will be decided by a draw to the 
button following each team’s pre-game practice.  At least 45 minutes prior to first practice, the 
last stone draw sheet needs to be completed by both teams and given to the Chief Umpire 
indicating the two players who will be delivering the last stone draw. 
  

Following the pre-game practice, under the direction of the Chief Umpire, two identified players 
from each team will deliver an LSD. The first player will deliver a clockwise rotation while the 
second player will deliver the counter clockwise rotation. Players designated will deliver their 
stone (full sweeping allowed) and the lowest combined LSD between the two teams will receive 
last stone advantage in the first end.   
 
The draw to the button shall be played towards the home end.   
 
Stones not delivered within the time allotted by the umpire will be assigned a distance of 199.6 
cm (the stone must reach the near tee-line before time expires).  A draw to the button for last 
stone advantage that is moved by a team member prior to the measure will be assigned the 
distance to the next defined circle away from the button.   
 
Stones that do not reach the nearer Tee-line within the time allotted by the umpire will be 
assigned a distance of 199.6 cm.  A draw to the button for last stone advantage that is moved 
by the delivering team member prior to the measure will be assigned the distance to the next 
defined circle away from the button.  
 
OTHER PRACTICE:  During the event, no other practice is permitted. 
 
COACHES:  All certified coaches must receive approval from Curl BC prior to the championship.  
Only one coach will be permitted (from the original line-up form) to participate in the pre-game 
practice. 
 
LINEUP FORMS:  Prior to the first game of the event, a lineup form must be submitted to the 
chief umpire.  If there any changes to the original lineup (including coaching) a change of lineup 
form must be submitted and given to the chief umpire 30 minutes prior to the next game or in the 
event of injury or illness before a player can enter a game in progress.  It is assumed that the 
original lineup will begin each game unless a change of lineup form has been submitted. 
 
EQUIPMENT MORATORIM:  Curl BC has adopted the sweeping moratorium and equipment 
recommendations from the World Curling Federation.  ALL ATHLETES AND COACHES should 
make themselves familiar with this document and adhere to it.  There will be no warnings and 
penalties will be applied as outlined in the document.  This document is available on the Curl BC 
website. 
 
Curlers are reminded of the Curlers’ Code of Ethics (which is located on our website at the below 
link. Unsportsmanlike behavior will not be tolerated  
https://www.curlbc.ca/resources/rules/ 
 
 
 
 

https://www.curlbc.ca/resources/rules/
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Please refer to: www.curlbc.ca/player-fines-for-violations 
 
Any questions/concerns that are not ‘on-ice related’ should be directed to the Event Operations 
Manager, Sherri Taylor, staylor@curlbc.ca cell: 604-313-6554. assigned to this event. 
 
Please address any field of play / game related concerns to the Chief Umpire. 
 
Good luck and Good Curling  
 
Regards 
 
Patti Caldwell 
Chief Umpire 

http://www.curlbc.ca/player-fines-for-violations
mailto:staylor@curlbc.ca

